Registro completo | |
---|---|
![]() Accedir a l'exemplar |
|
Títol: |
![]() |
Autor/es | Gams, Ivan |
Matèries en català: | Geologia ; Història. |
Matèries en anglès: | Geology ; History. |
Resum-Abstract: | [cat] En aquest article es revisen els següents mètodes de recerca: 1. Anàlisi de la part superior dels afloraments rocosos. En esser tallats a nivell del sol, la terra s'emprava corn a prat. Quan els tallaven més amunt, la terra s'emprava com a terreny de pastura o com a prat. En el darrer cas, emperò, si la superfície rocosa és llisa, el nivell del sòl ha estat rebaixat per l’erosió; aquest tipus de superfície només es pot formar en contacte amb el sòl. La superfície d'una calcària compacta, exposada a la corrosió causada per les precipitacions i per la meteorització mecànica per damunt del sòl, és cantelluda, clivellada i aspre. 2. Anàlisi de les pedres acumulades per l'home a parets, marges, a la vora inferior de les terrasses a camps rostos, o enterrades sota el sol en aquestes terrasses o sota els prats. La mesura de llur volum i pes, efectuada en algunes illes iugoslaves, ha mostrat que centenars de quilograms de pedres, en casos excepcionals més d'un tona, han estat excavats i trencats per cada metre quadrat de terra “netejada”. 3. Les formes corn cocons (Kamenitza), xaragalls de dissolució (Rundkarren), tubs de dissolució, solcs de dissolució (Korrosionskehle), i especialment els forats de parets llises (Kavernosen Karren), si són trobats a la superfície indiquen una erosió soterrada. 4. Els fragments de pedra amb caires vius deixats en el sol després de “netejar” la superfície rocosa en alguns camps representa mes del 10 % del pes del sòl. Això indica l’extensió de la “netejada”, fins i tot quan les pedres majors s'han retirat de la superfície. Els ocasionals anàlisis professionals realitzats a algunes zones càrstiques de la Mediterrània han mostrat que les zones habilitades per ús agrícola en èpoques antigues eren més grans del que sabíem per la bibliografia. L’època de la netejada no és segura i abarca des de I‘època fenícia (Malta) als temps més recents. A molts de països les modernes tècniques agrícoles destrueixen les antigues formes de preparació de la terra per al conreu amb aixada i càvec. L'article insisteix en la necessitat de l’estudi dels valors ecològics i històrics d'aquests antics testimonis de l’esforç dels nostres avantpassats pel proveïment de menjar per llurs vides, i de la conservació d'aquesta herència natural i cultural. [eng] The following methods of research are reviewed: 1. Analyses of the outcropping tops of stones. When cut off at the level of the soil, the land was used as meadows. When the tops are cut off in higher position, the land was used as a pasture ground or as a meadow. In the latter case, however, the soil level has been lowered by erosion if the stone surface is smooth. This can develope only in contact with the soil. The surface of solid limestone, exposed to corrosion caused by the precipitations and by the mechanical weathering above the soil, is sharply fissured and rough. 2. Analyses of the stones accumulated by man into walls, side walls at the lower edge of the slope field terraces, or buried under the soil in such terraces or under the meadow. Measurements of their volume and weight, made on some Yugoslav islands, have shown that several hundred of kilograms, in exceptional case even more than one ton of stones have been dug out and cut off for one m2 of the “cleared” land. 3. Subsoil forms, such as kamenitza, solution runnel (Rundkarren), solution pipe, solution notche (Korrosionskehle), and especially the rocky holes with smooth walls (Kavernosen Karren) are, when on surface, an indicator of the soil erosion too. 4. The stone fragments with sharp edges left in the soil after the “clearing” of the stony surface represent in come field more than 10 % of the soil weight. They indicate the extent of the “clearing” even when the bigger stones are removed from the surface. The occassional professional analyses, made so fare in some Mediterranean karst areas. have shown much larger adapted areas for agrarian use in ancient times than this is known in the literature. The time of clearing is uncertain and reaches from the Phoenician (Malta) to the recent time. In many countries the modern agricultural techniques, destroy the old forms of land adaptation for the cultivation by hoe and spade. The article stresses the need for the study of the ecological and historical value of these old evidences of the ancient endevour of our ancestors to provide food for their life and for the conservation of this natural and cultural heritage. |
Font: | Endins 1987, Vol. 13, pp. 65-70 |
Identificador: | e-ISSN: 2386-7299 |
Tipus de document: | info:eu-repo/semantics/article ; info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Avís legal: | all rights reserved ; info:eu-repo/semantics/openAccess |