Registro completo



Accedir a l'exemplar

Títol:     Lavoisier: la revolució química francesa
Autor/es Salvà, Antoni
Matèries en català: Història Natural.
Matèries en anglès: Natural History.
Abstract:  Es descriuen les aportacions a la química del químic francès Antoine-Laurent de Lavoisier (1743-1794) que, amb un innovador mètode de treball que emprava la llei de conservació de la massa i amb un instrumental la qual precisió no podia assumir econòmicament cap altre químic del seu temps, revolucionà la química els anys anteriors a la revolució francesa. Gràcies a la seva nova interpretació de les reaccions dels gasos, estudiats pels científics britànics, descobrí que l’aire era una mescla d’oxigen i nitrogen i no un principi elemental; demostrà que l’aigua no era un principi elemental i que estava formada per oxigen i hidrogen; identificà l’oxigen, el nitrogen i l’hidrogen com a nous elements químics; explicà la combustió com una reacció amb l’oxigen de l’aire, i també la calcinació dels metalls; observà que la respiració dels animals era un procés de combustió dels aliments; definí clarament el concepte d’element químic com a substància que no es pot descompondre més; escriví la primera equació química; reformà la nomenclatura química; i, en definitiva, posà els fonaments per a que la química es convertís en una eina pel progrés humà del segle XIX.
Font:  Monografies de la Societat d'Història Natural de les Balears 2015, n. 22, pp. 123-146
Identificador:  ISBN: 978-84-608-9162-8
Tipus de document:  info:eu-repo/semantics/article ; info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Avís legal:  All rights reserved ; info:eu-repo/semantics/openAccess