Abstract:
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[eng] This study assessed the impact of nutritional composition on circadian rhythms of urinary pH to analyze dietary influence on urine acidity, which could support the medical management of urolithiasis. A healthy 21-year-old male followed four different diets (usual, acidic, alkaline, and DASH) over four weeks, recording micturition, nutritional, and anthropometric data. Urinary pH was measured multiple times daily, yielding average values of 6.02, 5.66, 6.06, and 5.93 per week, respectively, while Net Acid Excretion (mEq/day) presented values of 65.54, 134.93, 29.60, and 16.27 in the same order. A significant correlation (r = 0.49, P < 0.01) was found between water intake and urinary pH. The findings confirm that diet influences urinary pH and highlight the value of circadian analysis, which provides more detailed information on daily variability compared to a single 24-hour measurement. ; [spa] Este estudio evaluó el impacto de la composición nutricional en los ritmos circadianos del pH urinario para analizar la influencia de la dieta en la acidez urinaria, lo que podría apoyar el manejo médico de la urolitiasis. Un hombre sano de 21 años siguió cuatro dietas diferentes (habitual, ácida, alcalina y DASH) durante cuatro semanas, registrando datos de micción, nutrición y antropometría. El pH urinario se midió varias veces al día, obteniendo valores promedio semanales de 6.02, 5.66, 6.06 y 5.93 respectivamente, mientras que la Excreción Neta de Ácido (mEq/día) presentó valores de 65.54, 134.93, 29.60 y 16.27. Se encontró una correlación significativa (r = 0.49, P < 0.01) entre la ingesta de agua y el pH urinario. Los hallazgos confirman que la dieta influye en el pH urinario y destacan el valor del análisis circadiano, que proporciona información más detallada sobre la variabilidad diaria en comparación con una única medición en 24 horas. |