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Títol:     Estratègies nutricionals en la dona en l’etapa menopàusica
Autor/es Bonnín Sánchez, Teresa
Resum-abstract:  [cat] La menopausa es coneix com el cessament dels cicles ovulatoris de la dona i es diagnostica després de dotze mesos consecutius d’amenorrea. Es tracta d’una etapa crítica, ja que com a conseqüència del canvi hormonal brusc es produeixen una sèrie de signes i símptomes característics que solen cursar amb un deteriorament de la qualitat de vida i una major predisposició a diferents patologies. El descens hormonal d’estrògens, sumat a altres factors, com edat, genètica, estil de vida, etc., en les dones postmenopàusiques s’ha associat a un risc més gran de patir malalties cròniques com osteoporosi, malaltia cardiovascular i síndrome metabòlica. A causa de les característiques individuals i comunes d’aquest període en cada dona, s’ha estudiat l’aplicació de diferents estratègies com ara la modificació d’hàbits alimentaris, la prevenció de dèficits nutricionals, l’augment de l’exercici físic, etc., i l’ús de diversos tractaments (teràpia hormonal, fitoteràpia, suplements alimentaris…) per abordar aquesta simptomatologia, així com prevenir-ne les conseqüències futures i millorar la qualitat de vida de cada dona. Per això és imprescindible fer-ne un abordatge integral i personalitzat a través d’un equip multidisciplinari especialitzat. El propòsit d’aquesta revisió narrativa és analitzar i recopilar alguns dels articles publicats els darrers deu anys sobre les modificacions dietètiques i d’estil de vida amb més evidència científica enfocades a prevenir el risc d’osteoporosi, malaltia cardiovascular i síndrome metabòlica en les dones postmenopàusiques. ; [spa] Se conoce la menopausia como el cese de los ciclos ovulatorios de la mujer y se diagnostica tras doce meses consecutivos de amenorrea. Se trata de una etapa crítica en la vida de la mujer, ya que, como consecuencia del brusco cambio hormonal, se producen una serie de signos y síntomas característicos que suelen cursar con un deterioro de la calidad de vida y una mayor predisposición a diferentes patologías. El descenso hormonal de estrógenos, sumado a otros factores, como edad, genética, estilo de vida, etc., en las mujeres postmenopáusicas se ha asociado a un mayor riesgo de padecer enfermedades crónicas como osteoporosis, enfermedad cardiovascular y síndrome metabólico. Debido a las características individuales y comunes de este período en cada mujer, se ha estudiado la aplicación de diferentes estrategias como la modificación de hábitos alimenticios, prevención de déficits nutricionales, aumento del ejercicio físico, etc., y el uso de diversos tratamientos (terapia hormonal sustitutiva, f itoterapia, suplementos alimenticios…) para abordar dicha sintomatología, así como prevenir sus consecuencias futuras y mejorar la calidad de vida de cada mujer. Para ello es imprescindible realizar un abordaje integral y personalizado a través de un equipo multidisciplinar especializado. El propósito de esta revisión narrativa es analizar y recopilar algunos de los artículos publicados en los últimos diez años sobre las modificaciones dietéticas y de estilo de vida con mayor evidencia científica enfocadas a la prevención del riesgo de osteoporosis, enfermedad cardiovascular y síndrome metabólico en las mujeres postmenopáusicas.
Font:  Anuari de l’envelliment. Illes Balears 2023, pp. 317-334
Identificador:  ISSN: 2174-7997 ; Dipòsit legal: PM-2908-2008
Tipus de document:  info:eu-repo/semantics/article ; info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Avís legal:  All rights reserved ; info:eu-repo/semantics/openAccess