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Títol:     Effect of sesame oil extraction by traditional and cold press methods on total aflatoxin content
Autor/es Akbari, Nader ; Sami, Masoud ; Esfandiari, Zahra ; Javad Tarrahi, Mohammad
Matèries en català: Oli -- Indústria i comerç ; Ciències de la Salut
Matèries en castellà: Aceite -- Indústria i comercio
Matèries en anglès: Oil industry ; Health Sciences
Abstract:  [eng] Background: Aflatoxin contamination is an undesirable issue in the oil industry. Methods of extraction have efficient effects on the aflatoxin contents of achieved oil. Aim: The present survey was performed to assess the effects of traditional and cold press extraction methods on the aflatoxin contents of sesame oil. Methods: A total of 17 crude sesame, 17 unfiltered oil, and 17 filtered oil samples were collected from different steps of oil production by cold press. Additionally, a total of 9 crude sesame, 9 unfiltered oil, and 9 filtered oil samples were collected from different steps of oil production by the traditional method. All samples were tested for aflatoxins B1, B2, G1, and G2 . Aflatoxin content was determined by high-performance liquid chromatography. Results: Dehulling reduced total aflatoxin as 79.79%. Traditional and cold press procedures caused 8.2% and 70.22% transferring of total aflatoxin from crude sesame to achieved oil, respectively. Conclusion: Traditional method was more effective than cold press in decreasing aflatoxin contents of achieved sesame oil. ; [spa] Antecedentes: La contaminación por aflatoxinas es un problema indeseable en la industria del aceite. Los métodos de extracción tienen efectos eficaces sobre el contenido de aflatoxinas del aceite obtenido. Objetivo: El presente estudio se realizó para evaluar los efectos de los métodos de extracción tradicionales y de prensado en frío sobre el contenido de aflatoxinas del aceite de sésamo. Metodología: Se recogieron un total de 17 muestras de aceite crudo de sésamo, 17 de aceite sin filtrar y 17 de aceite filtrado, procedentes de diferentes etapas de la producción de aceite por prensado en frío. Además, se recogieron un total de 9 muestras de sésamo crudo, 9 de aceite sin filtrar y 9 de aceite filtrado de diferentes etapas de la producción de aceite por el método tradicional. Todas las muestras fueron analizadas para detectar aflatoxinas B1, B2, G1 y G2 . El contenido de aflatoxinas se determinó mediante cromatografía líquida de alto rendimiento. Resultados: El descascarillado redujo el total de aflatoxinas en un 79,79%. Los procedimientos tradicional y de prensado en frío provocaron una transferencia del 8,2% y del 70,22% del total de aflatoxinas del sésamo crudo al aceite obtenido, respectivamente. Conclusiones: El método tradicional fue más eficaz que el prensado en frío para reducir el contenido de aflatoxinas en el aceite de sésamo obtenido.
Font:  Academic Journal of Health Sciences 2021, Vol. 36, N.3, pp. 22
Identificador:  10.3306/AJHS.2021.36.03.22 ; p-ISSN: 1579-5853 ; e-ISSN: 2255-0569
Tipus de document:  info:eu-repo/semantics/article ; info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Avís legal:  All rights reserved ; info:eu-repo/semantics/openAccess