HOME HELP PREFERENCES

<< Tornar a la pàgina anterior

INTRODUCCIÓ

Aquesta colleció conté la versió digital del plànol parcel·lari estadístic del terme municipal de Manacor, realitzat per Pere d’Alcàntara Penya el 1859.

Els plànols realitzats per Alcàntara Penya i conservats a l’Arxiu Municipal són una de les fites de la cartografia històrica de Manacor. L’erudit realitzà aquesta tasca com a part dels treballs estadístics per a la confecció de l’amillarament1 de la riquesa territorial del municipi.

Aquests plànols abracen tot el terme municipal manacorí de 1859, és a dir, els terrenys que actualment conformen els municipis de Manacor i Sant Llorenç des Cardassar2. Són una font de gran valor per a l’estudi de les estructures agràries, el paisatge rural i la cartografia del segle XIX, ja que contenen informació sobre les possessions, les divisions de finques, els nuclis urbans, els camins rurals, les fonts...

Per la riquesa de les dades que aporta és una documentació molt consultada a l’Arxiu, però també es tracta d’una documentació molt fràgil i difícil de manejar per les seves mides. Per tant, per tal de garantir la conservació dels originals i, a la vegada, permetre’n la consulta als usuaris, se n’ha duit a terme la digitalització i la creació d’aquesta web.


Coordinació per part de l'Ajuntament de Manacor

1 Llistes alfabètiques de contribuents municipals amb llur riquesa imponible
2 Independitzat de Manacor l’any 1892